Kodin lämmitysjärjestelmä ei toimi – mikä neuvoksi?

Kodin lämmitysjärjestelmä toimii oikein silloin, kun et huomaa minkään olevan pielessä. Lämpö jakaantuu tasaisesti ympäri taloa, et kärsi kylmästä ja kustannukset pysyvät kurissa. Huonosti toimiva lämmitysjärjestelmä taas ei jätä ilmoittamatta itsestään: väristyksiä aiheuttavat sekä sisällä puhaltava puhuri että lämmityksen kuukausilasku.

Huonosti toimiva järjestelmä saattaa näkyä myös yllättävinä piikkeinä sisälämpötilassa ja lämmityselementti voi hohkaa tulikuumana. Epänormaalit lämmönvaihtelut rasittavat laitteistoa ja tiivisteitä, eivätkä lattiapinnoitteetkaan ole välttämättä täysin turvassa lämpölaajenemisen vuoksi.

Toimimaton järjestelmä ei automaattisesti tarkoita, että se olisi rikki. Olipa kyseessä vesikeskuslämmitys, ilmalämmitys tai suorasähkölämmitys, pelkästään jo väärät asetukset voivat vaikuttaa suuresti järjestelmän toimivuuteen. Lämmitysjärjestelmän virittäminen optimaalisesti tuo asukkaalle paljon hyötyjä. Sisälämmön tasaisuus ja energiansäästö ovat itsestäänselvyyksiä, minkä lisäksi laitteiston kestoikä paranee ja se vaatii huoltoa tai korjausta harvemmin. Optimaalisesti säädetty lämmitysjärjestelmä on myös toimintavarmuudeltaan parempi – ja tuskin kukaan meistä haluaa, että lämmitys katkeaa kesken talvipakkasten.

Säädöt eivät ole rakettitiedettä

Kuinkas lämmitysjärjestelmän säädöt sitten laitetaan kuntoon? Itse asiassa yllättävänkin helposti! Säätöjen tekeminen ei loppuviimein ole mitään rakettitiedettä, vaan hyvinkin nopea toimenpide. Kustannuksetkaan eivät päätä huimaa, joskus voidaan puhua muutamista kympeistä. Valitettavasti silti liian usein näkee, etteivät huoltoyritykset, isännöitsijät tai talonmiehet tee oikeita korjausliikkeitä vajavaisesti toimivaan lämmitysjärjestelmään.

Kun esimerkiksi kerrostalokiinteistön asukas soittaa kotinsa kylmyydestä, saatetaan korjausliikkeenä käydä vain nostamassa järjestelmään ajettavaa lämpötilaa. Tämä johtaa siihen, että asunnon lämmityselementit (esimerkiksi patterit) lämpiävät vain entistä huonommin, mikä taas johtaa uusiin yhteydenottoihin kylmästä kodista, mikä taas käydään kuittaamassa lämpötilaa nostamalla. Noidankehä on valmis.

Yhtäkään lämmityselementtiä ei ole asennettu kiinteistöön turhan päiten. Kestävä ratkaisu syntyy siitä, että kaikki asunnon lämmityselementit saadaan toimimaan. Näin minkään elementin ei tarvitse kompensoida toista elementtiä ja järjestelmään ajettavaa lämpötilaa voidaan alentaa, joka tuo taas energiansäästöä. Mitä miedommalla lämmöllä huoneiston lämpö saadaan sopivaksi, sen parempi. Tämä johtaa pienempiin lämmityskustannuksiin, mutta vaikuttaa myös esimerkiksi huoneilman kuivuuteen ja pölyn muodostumiseen. Kokemus on aina valttia, joten kannattaa kääntyä sellaisen tahon puoleen, joka on säätöjä aikaisemminkin tehnyt ja tuntee järjestelmän ja sen ominaisuudet. Varsinaiset huolto- ja korjaustyöt ovat sitten asia erikseen, ne on syytä jättää ammattilaisten käsiin.

Uskalla vaatia toimivuutta

Kuten aikaisemmin mainittiin, näkee vajavaisesti toimivia lämmitysjärjestelmiä yllättävän paljon. Kysymys kuuluukin, että miksi? Usein voi olla niin, että esimerkiksi taloyhtiössä asukkaat eivät saa ääntään kuuluviin tai ovat kenties liian kilttejä nostamaan asiaa esille. Toimiva lämmitys kuuluu kuitenkin kaikille, kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään kylmästä kodista – etenkään väärien asetusten vuoksi.

Mikäli kodin lämpötila heittelee ja lämmitysjärjestelmän toimivuus epäilyttää, on asiasta syytä laittaa viestiä eteenpäin kiinteistöhuoltoon, talonmiehille, isännöitsijälle, vuokranantajalle tai vaikka LVI-alan yrityksille. On hyvä muistaa, että asiantuntija-apua löytyy aina. Jos järjestelmää käydään säätämässä, mutta ongelmat vain jatkuvat, ei kohtaloonsa ole aihetta alistua. Lämmitysjärjestelmän KUULUU toimia, ja sen SAA toimimaan!

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Jätä kommentti